Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnie regionalne całego świata posiadają swoje własne specyficzne dania, przyrządzane ze składników dostępnych w okolicy. Wiele z nich posiada legendarne początki związane z różnymi dawnymi wydarzeniami. Potrawy takie podawane są z okazji świąt lub stanowią podstawowe danie codziennego wyżywienia. Niektóre też z takiego podstawowego dania zachowały jedynie podstawę, a przygotowane są w znacznie zmodyfikowanej formie. Stosowane są tez specyficzne przyprawy, właściwe dla danego regionu. Taką charakterystyczną, nie podawaną nigdzie indziej potrawa jest kutia.
![]() Kutia jest regionalnym daniem kuchni wschodniej przygotowywanym na Wigilię. Pochodzenie Kutia jest potrawą regionalną, która ma już długa tradycję, a jej korzenie wywodzą się z Ukrainy. Poza tym krajem potrawa ta również była sporządzana i konsumowana na Litwie, Białorusi, a także można ją było spotkać w polskiej kuchni wschodniej, głównie w rejonie Białostocczyzny. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „kokkos” oznaczającego ziarno. Nazwa ta związana jest z podstawowym składnikiem, jaki stanowi ziarno pszenicy. Tradycyjnie kutię podaje się z okazji świąt Bożego Narodzenia a stanowi ona jedno z dwunastu tradycyjnych dań wigilijnych. Kutię przygotowuje się też z okazji Dziadów i na stypy. Składniki Podstawą przyrządzania kutii jest ziarno pszenicy. Musi być ona we właściwy sposób przygotowana, namoczona i gotowana przez wiele godzin. Do pszenicy dodaje się tez specjalne dodatki. Jednym z nich jest tradycyjny mak, którego nie może zabraknąć w wigilijnej wieczerzy. Mak symbolizuje bogactwo, mrowie pieniędzy, podobnie jak sama pszenica, która jest jednym z najszlachetniejszych zbóż, a jednocześnie symbolem dostatku. Jako wigilijna potrawa kutia musi być tez wzbogacona cukrem i bakaliami. Tradycyjnie dodawano zamiast cukru miód lub słód. W niektórych regionach do kutii dodaje się także mleko lub śmietanę oraz inne dodatki zależnie od dostępności i upodobań, większość z nich jest tradycyjnie dodawana do ciast, czyli są to kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, cytrynowa itp. Na Białorusi funkcjonuje inna odmiana kutii, przygotowywanej z pęczaku zamiast pszenicy. Dzięki temu jest łagodniejsza i mniej „kłująca”. Jeszcze inną modyfikacją może być wykorzystanie ryżu lub przygotowywanie wersji na słono, bez dodatku miodu i bakalii. Przygotowanie Przygotowanie kutii wymaga wiele czasu i cierpliwości. Przede wszystkim długie i żmudne jest „oprawianie” pszenicy, którą trzeba ręcznie wyłuskać z kłującej otuliny. Dziś na rynku można kupić już pszenice wyłuskaną, ale w wiejskiej tradycji kobiety robiły to ręcznie. Polegało to na obtłukiwaniu drewnianym wałkiem pszenicy wsypanej do worka lnianego. Ziarna trzeba było co jakiś czas zwilżać wodą. Otłuczoną pszenicę zalewało się woda i zbierało z powierzchni oderwane łuski, albo odcedzało na sicie o dużych oczkach. Następnie pszenicę gotuje się na małym ogniu przez 3-4 godziny, oddzielnie gotuje się mak, a potem wszystkie składniki łączy się i chłodzi w lodówce. Potrawa przygotowywana jest przez wiele godzin, a spożywa się ją następnego dnia. Nieco szybsza i łatwiejsza jest zastępcza potrawa: łamańce z makiem. Ukraina - miasta
Ukraina - co warto wiedzieć
Kutia - komentarze:
Kutia - dodaj komentarz:
|